+31 (0) 6 – 132 61 532
+31 (0) 6 – 132 61 532

een paar voorbeelden uit de praktijk.

In mijn vorige blog heb ik beloofd om eens wat voorbeelden te geven over de praktijk die ik tegenkom. Dat kan van alles zijn.

Zo was een klant uit Ter Aar die wilde zijn huis gaan herbouwen. Hij sloopte zijn oude woning en liet de fundering liggen. De gemeente vond echter dat het eigenlijk nieuwbouw was, en u raad het al: er moest een bodemonderzoek komen. En ja, ook onder de fundering wilde men de kwaliteit van de grond weten. Nu  was het niet zo’n heel groot oppervlak, dus ik stelde voor om dan maar schuin onder de fundering te boren. In Rotterdam wordt deze methode vaak toegepast, dus ik wist dat het mogelijk was. De gemeente maar eens opgebeld, en hoera! Men kon er mee akkoord gaan.

Het onderzoek werd uitgevoerd en er kwam uit dat een matige verontreiniging in het mengmonster gemeten was. Het adviesbureau begon de klant te pushen dit mengmonster uit te splitsen, omdat dit moest.

Welnu, de NEN 5740 zegt dit inderdaad, maar dit is geen wet! Die zegt dat je aanvullend onderzoek moet doen als er een gerede twijfel bestaat dat er een ernstig geval van bodemverontreiniging aanwezig is. De overschrijding was echter zo klein dat deze twijfel bij niet bestond. Naar mijn mening kon hier geen sprake zijn van een ernstig geval. Dus weer eens de gemeente gebeld  en mijn visie voorgelegd. Ook nu gingen ze er mee akkoord. Klant blij en ik blij omdat ik weer eens iemand geholpen had.

 

Een ander voorbeeld betreft de fam van Berkel. Hoewel het onderzoek 7 jaar oud was, was er niets met het perceel gebeurd in de tussenliggende jaren. Naar mijn idee was een historisch onderzoek (archiefonderzoek) hier ruim voldoende. De gemeente Tilburg besliste anders; er moest een volledig nieuw onderzoek komen. Dit was veel duurder. Over het waarom konden ze mij geen antwoord geven. Aangezien de heer van Berkel heel graag zijn bouwvergunning wilde hebben, is toch het volledige onderzoek uitgevoerd. Hieruit kwam wat ik al verwacht had: de resultaten waren hetzelfde als 7 jaar terug.

Ik ben toen maar eens in de telefoon gaan hangen: de heer van Berkel had onnodig veel te veel geld uit moeten geven, en ik vond het niet meer dan billijk dat het verschil in kosten tussen een historisch onderzoek en een verkennend onderzoek aan de heer van Berkel teruggegeven moest worden. Het heeft mij een half jaartje beleen en mailen gekost, maar uiteindelijk moest de gemeente Tilburg toegeven dat het allemaal niet nodig was geweest en betaalde netjes terug.

De grap voor mij kwam later. Ik ontving een alert dat men bij de gemeente Tilburg tijdelijk een medewerker bodem zocht, en ik heb gereageerd. Immers dat ik verstand had van bodemzaken had ik wel bewezen! Tot mijn stomme verbazing werd ik uitgenodigd voor een gesprek. Helaas (en zo als ik verwacht had) is het niets geworden, maar blijkbaar was men wel heel nieuwsgierig wie er achter de Bodemcoach zat!

 

In een volgende blog nog meer voorbeelden!