+31 (0) 6 – 132 61 532
+31 (0) 6 – 132 61 532

Wat is een schone grond verklaring?

Een schone grond verklaring is een verklaring dat de bodem niet ernstig verontreinigd is.

Dit betekent niet dat de grond echt brandschoon is, ook bij een lichte verontreiniging  wordt een dergelijke verklaring afgegeven. Ook een  eventuele lichte verontreiniging levert immers geen gevaar op voor de volksgezondheid. Daarom spreekt de overheid liever van een “verklaring van geen bezwaar”.

Waarom is zo’n verklaring nodig?

Vooral bij onroerend goed met een bouwjaar van het huis vòòr 1992 (of 1987 voor gesubsidieerde huizen) gebouwd is. Moet er uitgezocht worden of het terrein mogelijk in het verleden vervuild is het verstandig om een bodemonderzoek te laten doen. Na 1 januari 1987 trad de bodemwetgeving in werking. Er kwamen allerlei regels ter voorkoming dat er nieuwe bodemverontreinigingen zouden ontstaan. De kans op een bodemverontreiniging werd dus na die datum een stuk kleiner.

Over het algemeen wordt gesteld dat de eigenaar verantwoordelijk is voor de verontreiniging op zijn perceel, ook bij een oude verontreiniging. De veroorzaker is meestal niet meer te achterhalen. Daarom is het verstandig om bij een ouder pand een “schone grond verklaring” te vragen. Overigens kan zo’n verklaring ook afgegeven worden op basis van een historisch onderzoek naar eventuele verontreinigingsbronnen in het verleden. Is het voor de bebouwing bijvoorbeeld agrarisch gebied geweest, dan is de kans op bodemverontreiniging heel klein.