+31 (0) 6 – 132 61 532
+31 (0) 6 – 132 61 532

Hallo wereld.

Wie zijn de mensen achter de Bodemcoach?.

Mag ik me even voorstellen?

Ik ben Annet Kroes, en de hoofdpersoon van de Bodemcoach. Als u met de Bodemcoach contact opneemt, ben ik uw aanspreekpunt. Achter mij staat een groot netwerk van professionals. Deze kan ik  raadplegen als ik er even niet uitkom: bodemspecialisten, milieujuristen, enzovoort.

Het zijn (oud-)collega’s van mij die allen bij omgevingsdiensten. werken. Dit betekent korte lijntjes en over het algemeen kostenloos advies.

Aangezien deze mensen zich (indirect) voor de Bodemcoach inzetten, wordt er op de website gesproken over “we”. Het belang van deze mensen is soms behoorlijk groot, dus ere wie ere toekomt.

Waarom een bodemcoach?

Het idee van een Bodemcoach is ontstaan toen ik zelf bij de overheid werkte. Mijn werk bestond uit het toetsen van onderzoeksvoorstellen, bodemonderzoeken zelf en saneringsplannen en het toekennen van saneringsvergunningen. De gemeente Rotterdam heeft eens uitgerekend dat ik in twee jaar tijd zo’n 450 rapporten behandeld had.  En aangezien ik zo’n tien jaar bij de overheid gewerkt heb kan gesteld worden dat ik aardig wat vergelijkingsmateriaal onder ogen heb gehad!

Al gauw bemerkte ik dat er nogal wat kwaliteitsverschil tussen diverse bureaus zat. Onderzoeksvoorstellen werden een aantal malen teruggestuurd, en ik heb helaas onderzoeken en saneringsplannen moeten afkeuren omdat ze onder de maat waren.

Het koste onnodig tijd: voor ons als toetser, voor het adviesbureau omdat het eea aangevuld moest worden (kostte ook nog eens extra geld!) en, en dat vond ik het belangrijkste, voor diegene die het onderzoek nodig had.

 

Om deze problemen te voorkomen moest er eigenlijk iets zijn die vanaf het begin mee keek over de schouder van de burger/ het bedrijf. Een ‘persoonlijke’ bodemspecialist die wist wat men bij de overheid eiste en dusdanig pragmatisch was om de wet niet naar de letter maar naar de geest toe te passen (zoals de wet ook bedoeld is).  En aangezien deze niet bestond (en problemen niet werden opgelost) heb ik die taak op mijn schouders genomen en de Bodemcoach was geboren!